Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
37 Postów
Paweł Kosowski
(plaski211)
Nowicjusz
wreszcie jakies konkretniejsze odpowiedzi dziekuje wam bardzo napewno bez rozłożenia na raty sie nieobedzie.
ale czy moje prawko trafi do wydziału komunikacji zaraz po sprawie czy dopiero po zakończeniu kary??

jezeli trafi po sprawie tzn jakis miesiąc od zatrzymania to czy w polsce mi je wydadza z jakąs adnotacją czy bendą czekać na zakończenie kary??

jeżeli ktoś wie to prosze o odpowiedz

zależy mi na c+e
trzeba z czegoś żyć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Kasia L
(KasiaL)
Wiking
W Polsce norweskie prawo nie obowiazuje. Wiec nie masz sie co martwic, ze stracisz uprawnienia w Polsce. Prawo jazdy powinni odeslac zaraz po tym jak zabrali tobie. Ale najczesciej tego nie robia z przekory i odsylaja dopiero po tym okresie na jaki ci zabrano w Norwegii. Czyli np. po 6 miesiacach. Tyle, ze to jest bezprawne, bo przeciez, uprawnienia tracisz tylko na terenie Norwegii, wiec maja obowiazek Ci oddac prawo jazdy, bo mozesz je normalnie uzytkowac w innym kraju. Wogole to powinni ci oddac prawko do reki ale odsyjaja je tlumaczac sie tym, ze jesli ci oddadza to nie maja gwarancji, ze tutaj w Norwegii za kolko nie wsiadziesz, wiec dlatego odsylaja je do urzedu komunikacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Kasia L
(KasiaL)
Wiking
Powinienes sie udac na komende policji i powiedziec ze zyczysz sobie, zeby twoje prawo jazdy odeslano. Pewnie beda sie wykrecac na wszystkie mozliwe sposoby, bo wiesz, uwazaja ze to niesprawiedliwe, ze ty jako polak ponosisz jedynie polowe konsekwencji, a norwegowie w takiej sytuacji ponosza cala czyli maja zakaz prowadzenia pojazdu gdziekolwiek. Tyle, ze na twoim miejscu poczekalabym az przyjdzie decyzja o tym ile bedziesz mial zaplacic mandatu, bo jak zaczniesz cos dzialac wczesniej to moga ci podwyzszyc mandat, sam rozumiesz...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Kasia L
(KasiaL)
Wiking
Decyzja o tym jaka kare na ciebie naloza powinna przyjsc w okolo miesiac po zdarzeniu. Giro - czyli blankiet do zaplaty przyjsc moze jeszcze z jakis miesiac pozniej i dopiero jak otrzymasz giro mozesz sie starac o rozlozenie na raty. Musisz bardzo pilnowac wszystkich terminow bo kary za nieterminowe platnosci sa poprostu ooooogrooooomne...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Paweł Kosowski
(plaski211)
Nowicjusz
DZIEKI WAM WIELKIE

tylko jak to zrobić żeby moje prawko jak najszybciej trafiło spowrotem w moje rece
niestety jestem juz w pl i na komende pójść niemoge a na pomoc naszej polskiej policji czy ambasady to napewno niema co liczyc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Kasia L
(KasiaL)
Wiking
Rozumiem, ze adresu norweskiego nie masz? Masz norweski numer personalny fødselsnummer czy d-nummer? (Fødselsnummer to jedenastocyfrowy numer zaczynajacy sie data twoich urodzin a d-nummer to tez numer jedenastocyfrowy ale zamiast pierwszej cyfry z daty twoich urodzin jest jakas inna cyfra np. 6.)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Paweł Kosowski
(plaski211)
Nowicjusz
posiadam tylko pesel żadnych zagranicznych numerów ani nic z tych rzeczy nigdy niepracowqałem w no legalnie ani nigdy nieposiadałem tam nawet czasowego pobytu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Kasia L
(KasiaL)
Wiking
Najlepiej bedzie jak napiszesz na priv, nie moge ci nic obiecac ale moze uda mi sie cos ci doradzic.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
A mii zrobili taka fotke we Frankfurcie nad Odra ze malo nieosleplam to bylo dwa miesiace temu..jeszcze czekam na mandat moze nie przysla

aaa wlasnie moze panowie wiedza jak to jest...kupialm auto dokladnie 31.01. a przyszledl mi podatek...czy ja mam go placic??...przeciez auto kupilam po 1.01...jak to wyglada???...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Kasia czy Ty jesteś blondynką pisząc że norweskie prawo w Polsce nie obowiązuje????? grubo się mylisz... Odeślą prawo jazdy do Polski z adnotacją za jakie wykroczenie zostało zabrane w tym przypadku poczytaj sobie....tutaj: www.sikkertrafikk.no/Boter.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok